lauantai 16. toukokuuta 2015

Sisäelinten uusia paikkoja

Ero on näköjään pitkä prosessi. Ehkä ei yhtä pitkä kuin viisitoistavuotinen liitto. Päällimäinen tunne on tyhjyys: elämään on kuulunut elimellisesti jotain, joka on täyttänyt ajatukset, liittynyt suunnitelmiin ja ajankäyttöön ja näin on yhä mutta ihan erilaisella tavalla. Suomen Luonnossa on kuvapareja maisemista ennen ja jälkeen. Ennen harju, nyt soramonttu. Yritän ajatella eteenpäin. Ennen soramonttu, nyt kraaterijärvi, laidoilla pajuviita, keskellä kirkas salainen uimapaikka.

Uuden elämisen opettelu tapahtuu vaiheittain. Ero ei synny kerralla. Tarkastelen olemiseni maisemaa vuodenaika kerrallaan. Sovittelen kappaleita yhteen. Eräältä läheiseltäni poistettiin kohtu. Hän sanoi, että aluksi tuntui siltä, kuin sisäelimet etsisivät uusia paikkoja.

Vapautta ja tuuliajoa.

Aikataulutan itselleni asioita. Hallitsen aikaa, lepoa, treeniä, syömistä ja ihmissuhteita. Komennan itseni nukkumaan. Otan päivän, jona en tee mitään muuta, kuin katson musiikkivideoita ja juon kahvia. Otan päivän, jonka ainoa tavoite on jossakin vaiheessa saada housut jalkaan. Otan päiviä, kun olen skarpeimmillani ja saan työt tehtyä ja juoksevat asiat hoidettua. Pidän huolta itsestäni, jotta jaksaisin pitää huolta lapsestani. Pidän yllä kirjoittamistani. Palaan omiin teksteihin kuin kotiin.

3 kommenttia:

 1. Niin. Aika tasoittelee, eipä siinä oikein muuta voi ku ottaa päivän kerrallaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja sitten välillä vain hetki kerrallaan. Sekin riittää.

   Poista
 2. Mä oon saanut itse lohtua jonkun Päivi Alasalmen kirjan sitaatista: "Ihminen päättää mitä hän tekee, ja sitten hän tekee sen. Niin se elämä sujuu eteenpäin". Muistan varmaan sitaatin ihan päin honkia, mutta jotenkin sellainen reipas tekemisen meininki surun ja ahdistuksen hetkellä auttaa pysymään elämän syrjässä kiinni. Tässä asiassahan lapset ovat loistava apu, niillä on taipumus ruopata vanhempansa kuopasta silkalla tarvitsevuudellaan.

  Pus!

  VastaaPoista